İncoterms

İncoterms

ICC tarafınca ihracat ve ithalat çalışmalarının tekrardan düzenlenmesi için oluşturulan Incoterms, genel olarak ticari faaliyetlerdeki teslim şekillerini kapsıyor. 1930’lu yıllarından başından günümüze kadar kanun maddelerinde yer alan ve her geçen gün geliştirilerek günümüz şartlarına kadar ulaşan Incoterms, ticari işlemlerin ne şekilde yapılabileceğine dair kavram ve ifadelerin düzenlenmesi için üretilmiş bir olgudur. Incoterms kapsamında bulunan teslim şekilleri, kodlama, ürünlerin devir teslim esnasında gerçekleştirilecek olan işlemler gibi birçok ifadenin düzenlenmesini içermektedir. Incoterms nedir? Teslim şekilleri nelerdir? Bu konu hakkında sizlere birtakım bilgiler sunalım.

Makale sayfasının ikinci paragrafı. Örnek olması amacıyla yazılmış, sonradan değiştirilecek geçici bir yazıdır. Makale sayfasının tasarımı ve tipografisi konusunda fikir verecektir.

Incoterms Nedir?

Incoterms, Milletlerarası Ticaret odası yan ICC tarafınca 1936 senesinde oluşturulmuş olan ve ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerin teslim biçimlerini toparlayan, belirli standartlara sahip programlama olarak nitelendirilmektedir. Yayınlanmış olduğu zaman diliminden bugüne kadar her geçen gün artan ürün çeşitliliği ve farklı lojistik seçeneklerine göre değişen Incoterms 2010 senesinde düzenlenmiştir ve 2011 senesi itibariyle kanunlar gereği yürürlüğe girmiştir. Milletlerarası Ticaret Odası tarafından 2010 senesinde tekrardan düzenlenen Incoterms 11 farklı ifadeyi bünyesinde barındırıyor. Bu ifadeler belirli koşullarla tekrardan değerlendirmeye alınmış olup, daha önce kullanılan Incoterms içinde olan DES, DEQ, DAF, DDU gibi birçok ifade program içerisinden çıkarılmıştır. Bu ifadeler yerine DAP ve DAT gibi yeni ifadeler programa entegre edilmiştir.

Incoterms Teslim Şekilleri

Incoterms kapsamı içerisinde bütün ihracat ve ithalat çalışmaları için birbirinden farklı teslim şekilleri bulunmaktadır. Belirtilmiş olan durumlardan hangi koşulları kapsadığı, ayrıca şirketlerin üzerlerine düşen bütün konularda farklı içerik ve kategorilerle belirlenmiştir. Incoterms teslim şekilleri belli başlı durumlarda satıcı veyahut alıcı şirketlerin faaliyet risk durumlarının belirlenmesinde kullanılır. Incoterms 4 gruptan oluşur. Bunlar;

  • E grubu – EXW
  • F grubu – FCA, FOB, FAS
  • C grubu – CIF, CPT, CIP, CFR
  • D grubu – DDP, DAP, DAT

Tüm grupların kendi içerisinde farklı açıklamaları bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde izah edilebilir;

Incoterms Teslim Şekilleri
Incoterms Teslim Şekilleri

EXW ( Ex Works)

Bütün ödemelerin alıcılar tarafından ödendiği, bu sebepte ötürü tüm risk durumlarının alıcıların üzerinde olduğu taşımacılık biçimidir. Bu çalışmalar içerisinde satıcıların kendilerine ait olan ürünleri nakliye yapmadan veya gümrük faaliyetlerini tamamlamadan kendi sahaları içerisinde hazır hale getirmeleri gerekmektedir. Satıcıların bu çalışmalarda riskleri oldukça minimum seviyededir. Alıcı firmaysa satın aldığı ürünleri direkt olarak satıcıların üretim bölgesinden veyahut depolarından teslim alıp sonraki tüm ödemeleri üstlenmektedir.

FCA ( Free Carrier)

FCA taşımacılık biçiminde ihracat faaliyetlerinde daha önce yapılmış olan çalışma ve mutabakatlar kapsamında yurtiçi bütün nakliye ödemeleri satıcılar tarafından karşılanıyor. Eşyalar anlaşmada belirlenmiş noktadan daha sonra gerçekleşen ödemeleri yapmakla sorumlu olur. Bunun dışında ülkelerin ithalat standartları da alıcılar tarafından karşılanır.

FOB ( Free on Board)

FOB taşımacılık biçiminde ihracat çalışmalarında eşyaların gemilere yüklenmesi sürecine kadar bütün sorumlulukları tedarikçilere ait olur. Eşyaların gemiye yüklenmesi tamamlanırsa, tüm sorumluluk alıcı firmalara geçer.

FAS ( Free Alongside Ship)

FAS taşımacılık türünde bütün nakliye masrafları limana giriş yapana kadar üretici firmaya aittir. Üretici firmalar eşyaların gemiye yüklenmesinden sonra herhangi bir şeyden sorumlu değildir.

CFR (Cost and Freight)

Uluslararası ticari faaliyetlerinde ihracat ve ithalat çalışmalarında taşıma giderleri firmalar arasında belirlenmiş olan limana ulaşana kadar ihracat firmasının masrafları üstlendiği taşıma seçeneğidir.

CIF ( Cost, Insurance and Freight)

CIF, CFR kapsamındaki tüm taşıma prosedürlerini içeren bir taşıma seçeneğidir. CIF taşıma seçeneğinde taşıma ücreti satıcı firma tarafından karşılanır.

CPT (Carriage Paid To)

Taşınan eşyaların sigortası, satıcı firma tarafından yapılır.

CIP (Carriage and Insurance Paid To)

CPT ve CFR taşımacılığın dışında satıcıların sigorta masraflarını ödeme zorunluluğu olan taşımacılık seçeneğidir.

DAP (Delivered at Place)

Firmaların kendi aralarında önceden belirlenmiş noktalara yapılan teslimat olarak ifade edilir.

DAT ( Delivered at Terminal)

Diğer tüm teslim şekilleriyle kıyaslandığında günümüz şartlarında en az tercih edilen taşımacılık türüdür.

DDP  ( Delivered Duty Paid)

Diğer tüm taşımacılık seçeneklerinden farklıdır. Firmaların kendi aralarında daha önce belirlediği noktalara eşyaların taşıma araçlarından indirilmeden yapıldığı taşımacılık seçeneğidir.

Send Message with WhatsApp Messenger Instagram Telegram Skype Email
×
Whatsapp
Email
Open Close
Bize Yazın!